کاشی
کاشی فراوردهای سرامیکی، متشکل از دانههای ظریف بلورین و متخلخل است که
معمولاً در حرارتی بالاتر از
درجه پختهشده و در انواع لعابدار و بدون لعاب تولید میشود. رویه لعابی کاشی
ممکن است براق، مات، ساده، گلدار سفید و یا رنگی باشد
سرامیک
گرانیتی
فناوری تولید سرامیک گرانیتی با هدف ایجاد تحول در تولید انواع پوششهای کف و نمای ساختمانها، حدود دو دهه پیش در اروپا، پایه گرفت و بهسرعت در جهان متداول گردید. سرامیک گرانیتی از ترکیب خاک رس با ویژگیهای مشخص و فاقد کربنات بهخصوص کربنات کلسیم است و در طی مراحل پخت با افزودن رنگدانه طرح و رنگ مطلوب به دست میآید. از آنجا که این محصول فاقد لعاب است برای شیشهای و براق نمودن سطح نهایی آن را توسط سنگساب پولیش میدهند. کاشیهای گرانیتی اگر کاملا با طرح ابر و بادی باشند، معمولاً کل بدنه رنگی است. طرحهای رایج سرامیک گرانیتی عموماً فلفل نمکی، ( vein ) رگهای و sparek ( قالبهای رستیک ) است.
سرامیکهای پرسلانی
واژهی پرسلان به محدودهی وسیعی از محصولات سرامیک گفته میشود که دمای پخت بالایی دارند. علت پخت پرسلانها در دمای بالا، ایجاد ماهیت زجاجی (شیشهای) و همچنین تخلخل کم در پرسلان است. توسعهی پرسلان در کشور چین در سال ۶۰۰ میلادی اتفاق افتاد. این امر، نتیجهای از ترکیب قابلیت پخت کورهها در دمای بالا (۱۲۵۰ تا ۱۴۰۰ درجه سلسیوس ) با کشف خاک کائولن ( نوعی مادهی رسی ) و سنگ پرسلانی ( porcelainstone ) بود. سرانجام، فرمولاسیون پرسلان امروزی پیدا شد. پرسلانهای ساختهشده از این روش به نام پرسلانهای سخت ( hard-paste porcelain ) معروفاند. این پرسلانها مخلوطی از کائولن و یک سنگ پرسلانی فلدسپاتیک هستند. پرسلانها از سرامیکهای معمولی ضخامت بیشتر و جذب آب پایین تا کمتر از ۰٫۱ درصد دارند. این مقدار نفوذ آب باعث شده تا این محصول یکی از بهترین گزینهها برای پوشش کفهای داخل ساختمان باشد. سرامیکهای پرسلانی به دو صورت لعابدار و بدون لعاب تولید میشوند. هنگامی که بیسکویت ( بدنه ) در دمای بالایی پخته میشود و تخلخل آن به صفر میرسد، دیگر نیازی به لعابکاری نبوده و نوع بدون لعاب پرسلانها تولید میشود. اگرچه پرسلان و چینی معمولاً معادل تصور میشوند ولی این دو نوع سرامیک در دو خاصیت یکساناند یکی آنکه هر دو حالت زجاجی ( vitreous ) دارند و تخلخل بسیار پایینی دارند و دیگری اینکه هر دو این سرامیکها را میتوان با و یا بدون لعاب تولید و استفاده کرد.
سرامیکهای موزاییکی
سرامیکهای موزاییکی نوعی سرامیک با قطعات ریز لعابدار یا بدون لعاب هستند که در نقشها و رنگهای متنوع و با ضخامت چند میلیمتر ساختهشده و با ورقهای از کاغذ کرافت چسبدار به اندازه ۳۰۰×۶۰۰ میلیمتر، پهلوی یکدیگر قرار دادهشدهاند. این سرامیکها را روی بستری از ملات قرار داده و پس از گرفتن ملات روی آن را با آب خیس میکنند تا کاغذ آن جدا شود و سپس با دوغاب درز آنها را پر میکنند. شکل این محصولات مربع، مستطیل، ششگوش، هشتگوش و… است.